Odchylenie standardowe
sandrinaaa:

W tabeli zebrano informacje o liczbie zwierząt domowych w pewnym wieżowcu.
Średnia arytmetyczna liczby zwierząt przypadających na jedno mieszkanie w tym wieżowcu wynosi :
A.2,5
B.1,9
C.3
D.5
Proszę o dokładne rozpisanie zadania.
6 mar 20:02
sandrinaaa: Proszę pomóżcie
6 mar 20:16
Beti: podziel liczbę wszystkich zwierząt, przez liczbę wszystkich mieszkań, to otrzymasz
wynik
6 mar 20:20
sandrinaaa: Beti czyli tak by było :
15 − liczba wszystkich zwierząt
30 − liczba wszystkich mieszkań
15 : 30 = 0,5
czyli nie wychodzi wynik żaden z powyższych − dzieląc liczbę wszystkich zwierząt na liczbę
wszystkich mieszkań.
Więc?
6 mar 20:25
sandrinaaa: ?
6 mar 20:29
sandrinaaa: ?
6 mar 20:56
Beti: nieee
wszystkie zwierzęta, czyli: 8*1+10*2+5*3+4+2*5 = 8+20+15+14 = 58
wszystkich mieszkań jest 30
| | 58 | |
czyli na jedno mieszkanie przypada: |
| zwierząt, czyli ≈1,9 |
| | 30 | |
6 mar 21:00
Beti: nieee
wszystkie zwierzęta, czyli: 8*1+10*2+5*3+4+2*5 = 8+20+15+14 = 58
wszystkich mieszkań jest 30
| | 58 | |
czyli na jedno mieszkanie przypada: |
| zwierząt, czyli ≈1,9 |
| | 30 | |
6 mar 21:00
sandrinaaa: korzystałaś ze wzoru na odchylenie standardowe ?
6 mar 21:16
Beti: to w odchyleniu wykorzystuje się średnią, a nie odwrotnie
6 mar 21:24