Potrzebuje sprawdzic zadania prawdopodobieństwa
Sylwia: 1.W rankingu aparatów cyfrowych uwzględniono jakość otrzymanego obrazu. Oceniając ją w skali
1−50 otrzymano wynik:45,40,35,42,35,40,45,50,35,40,50,42,45,50,40,42,45,40,42,45,50,50
a)Utwórz tabelę liczebności wyników.
Ocena(punkty) 35 40 42 45 50
Ilość aparatów 3 5 4 5 5
b)Podaj medianę i rozstęp oraz ustal dominantę.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
35 35 35 40 40 40 40 40 42 42 42 42 45 45 45 45 45 50 50 50 50 50
Medialna 1/2 (a(n/2)+a(n/2+1) )=1/2 (a(22/2)+a(22/2+1) )=1/2 (a11+a12 )=1/2
(42+42)=42
Rozstęp amax−amin=50−35=15
Dominata 40,45,50
c)Oblicz średnią arytmetyczną otrzymanych punktów i wynik zaokrąglij do jedności.
Średnia arytmetyczna
a=(3∙35+5∙40+42∙4+45∙5+50∙5)/22=948/22=43,09≈43
zad.2
2. W pewnej klasie jest 14 chłopców i 16 dziewcząt ,w tym 7 dziewcząt i 6 chłopców ma jasne
włosy. Z klasy wybrano losowo jedną osobę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że jest to:
Ω={(CHj),(CHj),(CHj),(CHj),(CHj),(CHj)(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH)
(DZj),(DZj),(DZj),(DZj),(DZj),(DZj),(DZj),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ) )}
Ω=30
a) Dziewczyna
A={(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ)@(DZj),(DZj),(DZj),(DZj),(
DZj),(DZj),(DZj),)}
A=16 P(A) A ̿/Ω ̿ =16/30=8/15
b) Chłopiec o jasnych włosach.
B={(CHj),(CHj),(CHj),(CHj),(CHj),(CHj) }
B=6 P(B) B/Ω =6/30=1/5
c) Osoba, która nie ma jasnych włosów.
C={(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH),(CH)@(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ) )}
C=17 P(C) C ̿/Ω ̿ =17/30
d) Dziewczyna, ale nie ma jasnych włosów.
D={(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ),(DZ) }
D=9 P(D) D/Ω=9/30=3/10
zad.3
3.W woreczku jest 5 koralików czerwonych i 3 zielone. Wyjmujemy z woreczka kolejno dwa koraliki
bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ,że oba koraliki są tego samego koloru. Zilustruj za pomocą
metody drzew
P(dwa czerwone)= 5/8∙4/7=20/56=5/14
P(dwa zielone)= 3/8∙2/7=6/56=3/28
P(dwie takie same)=20/56+6/56=26/56=13/28
Do tego potrzebuje dobrze zrobić rysunek i tylko tego nie mam
6 mar 19:50