matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkat równoboczny
lunna:
Punkty A(3, −2) ; B(−2,5) sa wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Oblicz jego wysokosc.
6 mar 19:48
rumpek:
|AB| =
√
(−2 − 3)
2
+ (5 + 2)
2
=
√
(−5)
2
+ (7)
2
=
√
25 + 49
=
√
74
a
√
3
h =
2
a = |AB|
6 mar 19:51