.
gosik : prosta L przechodzi przez pkt P (2, −3) i jest prostopadła do prostej k danej równaniem y=
12 − 3. wyznacz równanie prostej L
6 mar 19:36
gosik : y =12x − 3
6 mar 19:37
Beti: proste są prostopadłe, więc: a
l*a
k = −1 → wylicz z tego warunku a
k
Potem wykorzystaj fakt, że prosta k przechodzi przez punktP i podstaw wsp olrzędne tego punktu
do równania prostej → otrzymasz współczynnik b prostej k.
6 mar 20:05
Beti: proste są prostopadłe, więc: a
l*a
k = −1 → wylicz z tego warunku a
k
Potem wykorzystaj fakt, że prosta k przechodzi przez punktP i podstaw wsp olrzędne tego punktu
do równania prostej → otrzymasz współczynnik b prostej k.
6 mar 20:06