ciągi liczbowe
asdf: Udowodnij, że wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu określonego wzorem
| | 3n2 + 23n − 8 | |
an − |
| są liczbami naturalnymi |
| | 3n − 1 | |
6 mar 19:28
asdf: an = ....
6 mar 19:28
Basia:
zapisz licznik w postaci iloczynowej
czyli Δ; n1, n2 i 3n2+23n−8 = 3(n−n1)(n−n2)
w mianowniku 3(n − 13)
coś powinno się skrócić
6 mar 19:35
asdf: ok, mam dzieki.
6 mar 19:52
asdf: S
n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (a
n) wyraża się wzorem
| | 3 | | 17 | |
Sn = |
| n2 + |
| n. Dla jakiego n zachodzi równość an+1 = 952 ? |
| | 2 | | 2 | |
Można jakąś wskazówkę?
6 mar 20:04
asdf: ?
6 mar 20:12
Beti: Zacznij od tego, że: an+1 = Sn+1 − Sn
6 mar 20:14
asdf: może być:
an = Sn − Sn−1? bo już zaczołem to liczyć
6 mar 20:20
Beti: no niby może, ale w ten sposób dokładasz sobie pracy, bo i tak trzeba będzie policzyć an+1
6 mar 20:22
asdf: | | 3 | | 17 | | 3 | | 11 | | 14 | |
Sn−1 = |
| (n − 1)2 + |
| (n − 1) =( |
| n2 + |
| n − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
an =
Sn−
Sn−1
a
n = 3n − 7
6 mar 20:26
asdf: an = 3n + 7
952 = 3n + 10
n = 314
6 mar 20:32
asdf: ok dzieki za pomoc jeszcze raz
6 mar 20:44