odległość/pociągi
qwerty: Między miejscowościami A i B jest 230 km odległości. Pociąg 1 wyjeżdża z miejscowości A o
20:05, a pociąg 2 z miejscowości B o 20:20. Oba pociągi jadą po tym samym torze. Oblicz po
jakim czasie się zderzą, wiedząc, że jadą ze stałą prędkością 110 km/h, i mają masę 25t.
6 mar 19:23
Basia:
a co ma masa do tego ?
6 mar 19:24
qwerty: A bo jeszcze ominęłam z jaką siłą się zderzą.
6 mar 19:33
Gustlik: No, kurde, zadanie na czasie...
6 mar 21:52
Gustlik:

Sposób 1:
X − miejsce zderzenia pociągów
v
1=v
2=110 km/h
| 230−x | | x | | 1 | |
| = |
| − |
| /*220 |
| 110 | | 110 | | 4 | |
2(230−x)=2x−55
460−2x=2x−55
−4x=−515 /:(−4)
x=128,75 km
| | 128,75 | |
t1= |
| ≈1,17 h ≈ 1h 10 min − od momentu wyjazdu pociągu nr 1. |
| | 110 | |
17*60=100x
Sposób 2 − znacznie szybszy: zadzwoń do dyżurnego ruchu w Szczekocinach, poda z dokładnością do
sekundy.
6 mar 22:12