logarytmy
glupol: 3log2 5 co z tym zrobić?
6 mar 19:12
glupol: :( pomocy
6 mar 19:14
Agniesia: a co chcesz konkretnie zrobić?
6 mar 19:15
6 mar 19:15
glupol: no tak i teraz chce to obliczyc
i jest 3 do potęgi U{log3 5} {log3 2}
6 mar 19:18
glupol: i teraz z tego wzoru gdzie podstawa logarytmu jest równa liczbie potęgowanej? czy co
6 mar 19:19
glupol: Agniesia pomożesz?
6 mar 19:20
Agniesia: To jest
3
a
| | log3 5 | |
gdzie a = |
| ? |
| | log3 2 | |
6 mar 19:21
glupol: pomoże mi ktoś z tym przykładem? bo nie bardzo wiem jak mam go zrobic
6 mar 19:21
glupol: tak
6 mar 19:22
glupol:
6 mar 19:34
glupol: halo? pomocy?
6 mar 19:37
Beti: czy to jest już cały przykład czy może tylko element całości?
6 mar 19:38
glupol: nie wiem jak teraz to obliczyc:
3a
log3 5
gdzie a =
?
log3 2
6 mar 19:45
glupol: pomoże ktoś obliczyć ten logarytm?:(
6 mar 19:46
kylo1303: No mozesz probowac korzystac z tego ze alogab=b, tyle ze nie wiem czy to cie gdzies
zaprowadzi, musialbym sobie to rozpisac, ale taki przyklad dam:
3log25=3log35/log32=51/log32=5log23
Masz juz cos innego, oczywiscie jakby tak dalej robic to bys sie zapetlil, ale moze to
naprowadzi na cos ciekawszego.
I ponawiam pytanie Beti: czy to cale zadnie, czy moze jest cos jeszcze?
6 mar 19:50
glupol: nie, trzeba obliczyc liczbe, ale nie umiem tego wyliczyc
6 mar 19:53
kylo1303: Ale jesli tam jest cos jeszcze to moze ulatwic sprawe, jakies mnozenie etc, napisz moze calosc.
Bo moze trzeba zlogarytmowac obie strony i wtedy wyjdzie
6 mar 20:02