Jak to rozwiązać?
grzesiek: 243x3−1=0
oraz
(x2+x−6)=196
6 mar 19:09
Agniesia: 243x
3 = 1
x
2 + x − 6 = 196
x
2 + x − 202 i dalej z delty.
6 mar 19:14
Agniesia: x2 + x − 202 = 0
6 mar 19:14
grzesiek: Do pierwszego mam w odpowiedziach 17
W drugim popełniłem błąd miało być:
(x2+x−6)2=196
6 mar 19:17
Agniesia: | | 1 | |
to sobie podstaw za x = |
| i zobacz że nie wyjdzie |
| | 7 | |
6 mar 19:18
Agniesia: (x2 + x − 6)2 − 142 = 0
(x2 + x − 20)(x2 + x + 8) = 0
(x+5)(x−4)(x2+x−8) = 0
x = −5 v x = 4
6 mar 19:18
Agniesia: aaa +8
6 mar 19:19
grzesiek: 7
3 = 343
więc jak podstawie to nie wyjdzie
| 1 | |
| * 243−1 nie równa sie 0 |
| 343 | |
6 mar 19:22
Agniesia: no widzisz. Odp kłamią.
6 mar 19:23
Beti: a własnie, że się równa
grzesiek − sprawdź, czy dobrze przepisałes przykład, bo coś mi się widzi, że tam jest
343x
3−1=0
6 mar 19:43