Układ z wartością
Krzyś: Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu nierówności − dzięki

| |y| − |x| | ≤ 2
| |x+y| + |x−y| | ≤ 6
6 mar 19:04
Krzyś: Halllooo
6 mar 19:24
Krzyś: w drugim nie ma tej dużej wartości czyli |x+y| + |x−y| ≤6
6 mar 19:31
Aga1: 1) IyI−IxI≤2 i 2) IyI−IxI≥−2
Trzeba rozwiązać pierwszą nierówność drugą i wyznaczyć część wspólną tych rozwiązań
a) gdy x≥0 i y≥0−−−pierwsza ćwiartka
y−x≤2
y≤x+2
b) gdy x<0 i y≥0−−−2 ćw.
y+x≤2
y≤−x+2
c) gdy x<0 i y<0−−−3, ćw.
−y+x≤2
y≥x−2
d) gdy x≥0 i y<0−−4 ćw.
−y−x≤2
y≥−x−2.
teraz trzeba narysować.
6 mar 19:38
Krzyś: a druga?
6 mar 19:40
Aga1:

To jest rozwiązanie tych czterech nierówności po lewej stronie.
6 mar 19:46
Aga1: Teraz rozwiąż w podobny sposób drugą nierówność
4 przypadki)
6 mar 19:48
Krzyś: Masakra o.O
6 mar 19:48
Krzyś: kompletnie nie jarzę, możesz mi pomóc?
6 mar 19:49
Aga1:

To jeszcze jeden przypadek Ci rozpiszę szczegółowo.
a) gdy x≥0 to IxI=x
gdy y≥0 to IyI=y
y−x≥−2
y≥x−2
Rysujesz prostą o równaniu y=x−2 −−prosta przechodzi przez punkty (0,−2), (2,0)
i zamalujesz w pierwszej ćwiartce część, która jest nad tą prostą.
6 mar 20:02
Krzyś: Dziękuję, wyszło mi pierwsze; a to drugie?
6 mar 20:03
Aga1:

Ix+yI=x+y, gdy x+y≥0⇒y≥−x i Ix−yI=x−y, gdy x−y≥0⇒y≤x
x+y+x−y≤6
2x≤6
x≤3
Rozwiązaniem 1/4 zadania jest trójkąt tam gdzie się pokrywają trzy kolory.
6 mar 21:16
Krzyś: rozwiązałem już − dzięki − wyszło mi dobrze
6 mar 21:46