WARIACJE Z POWTÓRZENIAMI?
Ola: Ile wyrazów ośmioliterowych mających sens lub nie można utworzyć z liter wyrazu:
a) radio
b) drukarka
Czy zastosować trzeba wariacje z powtórzeniami?
6 mar 19:03
rumpek:
Nie, permutacje
6 mar 19:05
Ola: Chyba permutacje z powtórzeniami to beda prawda?
6 mar 19:06
huuhhu: a) mogą być też permutacje

5*4*3*2*1 *2 =240
6 mar 19:06
rumpek:
a) RADIO (żadna liczba się nie powtarza)
5! = 120
b) DRUKARKA
2xA
2xR
2xK
6 mar 19:07
Ola: tylko skad mam wiedziec które użyć kilka razy jak to zapisać?
6 mar 19:07
Ola: ale to maja byc osmioliterowe
6 mar 19:07
Ola: bo ty utworzyłes 120 ale 5 literowych nie mam racji?
6 mar 19:08
Ola: bo przestawiales litery miejscami
6 mar 19:09
rumpek:
RADIO − ma 5 liter, możemy tylko dowolnie przestawić litery (wtedy nie będzie miało sensu)
a możemy to zrobić 5 * 4 * 3 * 2 * 1 ( każda kolejna − o jedną mniej, bo wykorzystaliśmy) czyli
5!
6 mar 19:09
Ola: b sie zgadza bo jest w słowie drukarka 8 liter
6 mar 19:09
Ola: tylko własnie w poleceniu jest ośmioluiterowych i teraz nie wiem czy po prostu nie chodzi o to
by w slowie radio jakies sie powtarzały jeszcze?
6 mar 19:11
rumpek:
Masz je odpowiednio POPRZESTAWIAĆ, a jak będziesz przestawiała to nie będą się potarzały
6 mar 19:11
Ola: przeczytaj polecenie Ile wyrazów ośmioliterowych mających sens lub nie można utworzyć z liter
wyrazu radio? Czyli dysponujac tymi literami ile moge utworzyc8−literowych wyrazów nie 5
literowych nie zgodzisz sie?
6 mar 19:13
rumpek: O pardon

Polecenia nie przeczytałem
6 mar 19:15
Ola: chyba ze to blad w poleceniu?
6 mar 19:15
rumpek: trochę tak mi to polecenie nie pasuje, do "radio" powinno być raczej 5xcyfrowych
6 mar 19:16
Ola: to da sie to zrobic zeby bylo 8? bo sa rózne możliwosci albo wezme jedna zeby sie powtarzała 4
razy albo wezme jedna zeby 2 i druga zeby 2? to to samo wyjdzie?
6 mar 19:17
Ola: to chyba błąd bo inaczej niz permutacjami sie chyba tego nie da zrobic?
6 mar 19:18
Ola: to chyba błąd bo inaczej niz permutacjami sie chyba tego nie da zrobic?
6 mar 19:19
rumpek: ogólnie to jedyny sposób na ten przyklad to własnie wariacja z powtórzeniem ale to nie bedzie
miał sensu troche
58
6 mar 19:19
Ola: ale to wtedy nie jest przestawianie liter tylko wybieranie z n elementów k elementów, zostawie
ta permutacje mysle ze to blad w poleceniu. dziękuje wam
6 mar 19:26
Ola: a zobacz na to co pierwsza osoba napisała:
huuhhu: a) mogą być też permutacje
5*4*3*2*1 *2 =240
czemu mnoży razy 2? tam?
6 mar 19:28
rumpek: a tego to nie wiem

pewnie błąd
6 mar 19:38