;)
kina: W przedsiebiorstwie pracuje 65 pracownikow. W tabeli przedstawiono liczbe pracownikow ktorzy w
poszczegolnych dniach roboczych stycznia byli nieobecni z powodu choroby:
02.01 −3
03.01 − 5
04.01. − 4
07.01. − 2
08.01. − 4
09.01. − 5
10.01. − 5
11.01. − 5
14.01. − 7
15.01. − 1
16.01. − 3
17.01. − 2
18.01. − 4
21.01. − 4
22.01. − 6
23.01. − 1
24.01. − 2
25.01. − 2
28.01. − 4
29.01. − 3
30.01. − 7
31.01. − 2
Jest X liczbą pracowników, którzy byli chorzy (wielkość losowa)
a) oblicz średnią wielkość losową X!
b) oblicz odchylenie standardowe wielkości losowej X!
c) oblicz medianę wielkości losowej X!
d) oblicz 0,25 − kwartyl i 0,75 − kwartyl wielkości losowej X!
6 mar 18:51
Basia:
nie spamuj; to są zwykłe rachunki; podstawiaj do wzorów i licz albo wrzuć do arkusza
kalkulacyjnego
6 mar 19:06
kina: czyli, pomóz mi.... prosze
6 mar 19:07
kina: Jak oblicza się z wielkości losowych?
6 mar 19:11
Basia:
uporządkuj sobie te wyniki w postaci tabeli
liczba dni liczba nieobecnych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
suma
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie zapomnij o dniach, w których liczba nieobecnych = 0
i zrób to rosnąco po liczbie nieobecnych
potem będzie można ewentualnie coś policzyć
6 mar 19:20
Basia:
| | ∑(liczbadni*liczbanieobecnych) | |
średnia X = |
| |
| | 31 | |
6 mar 19:22
kina: no to jest bzdura przeciez...
6 mar 19:26
kina: wychodzi 81
6 mar 19:27
Basia:
nie będę Ci tego liczyć, ale nie wychodzi 81; zapisz dane w postaci takiej jak napisałam
to może coś posprawdzam
l.dni l.nieobecnych
9 0
2 1
5 2
.........................
itd
6 mar 19:32
kina: sorry... wychodzi tak x=2,61290 i co to jest?
6 mar 19:33
ICSP: 43rgg
6 mar 19:34
kina: ?
6 mar 19:34
kina: x=81/31=2,61290 i mam teraz przybliżyć do 3 ludzi na dzień, żeby łatwiej się liczyło odchylenie
standardowe?
6 mar 19:36
Basia:
Witaj ICSP !
Czy jesteś nadal pewny, że zawód, który wybrałeś jest miły i przyjemny ?
6 mar 19:37
Basia:
a może to należy liczyć nie w dniach kalendarzowych tylko roboczych ?
| | 81 | |
wtedy masz |
| i tak paskudne |
| | 22 | |
a sposób zaokrągleń zależy od przyjętych zasad
nie wiem jakie zostały przyjęte; jak nie ma informacji to i nie ma zaokrągleń
6 mar 19:45
on: eeeeeeeeeeee Kiniaaaaaaaaaaaa
6 mar 19:46
kina: no trudno, oddam tak rozwiązane, mogłabyś mi pomóc jeszcze w jednym zadaniu?
6 mar 20:02