Rozwiąż równanie
grzesiek: 3x3−2x2−9x+6=0
6 mar 18:50
rumpek:
3x
3 − 2x
2 − 9x + 6 = 0
x
2(3x − 2) −3(3x − 2) = 0
(x
2 − 3)(3x − 2) = 0
(x −
√3)(x +
√3)(3x − 2) = 0
| | 3 | |
3(x − √3)(x + √3)(x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
6 mar 18:51
grzesiek: w odpowiedziach mam 23 −√3 √3
6 mar 18:54
grzesiek: a z twoich wyliczen jest
32
6 mar 18:55
rumpek:
pomyłka
| | 2 | |
3(x − √3)(x + √3)(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | |
przez te ułamki
6 mar 18:56
grzesiek: A tu:
9x3+18x2−16x−32=0
6 mar 18:58
grzesiek: juz mam
6 mar 18:59
rumpek:
I tak zrobię

9x
2(x + 2) − 16(x + 2) = 0
(x + 2)(9x
2 − 16) = 0
(x + 2)(3x − 4)(3x + 4) = 0
pozostanie tylko wyłączyć
6 mar 19:01
asdf: 9x
2(x + 2) − 16(x + 2) = 0
(x + 2)(9x
2 − 16) = 0
(x + 2)(3x +4)(3x − 4) = 0
6 mar 19:03