z podanych równań wyznacz y jako funkcję x i naszkicuj wykres tej funkcji − kom
Roksana: z podanych równań wyznacz y jako funkcję x i naszkicuj wykres tej funkcji − kompletnie nie
wiem
jak doprowadzić do postaci kanonicznej.
c) 1/y−1 + 1/x+1 =1
d) 1/y+2 − 1/x+1 =1
6 mar 18:31
Beti: | | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| = 1 /(y−1)(x+1)
|
| | y−1 | | x+1 | |
x+1 + y − 1 = (y−1)(x+1)
x+y = xy − x + y − 1
xy = 2x+1/:x
6 mar 18:37
Basia:
(c)
x ≠ −1 i y≠1
x+1 = (y−1)*x
x*y − x = x+1
x*y = 2x+1
| | 2x+1 | |
y = |
| czyli dodatkowo x≠0 |
| | x | |
(d) tak samo
6 mar 18:40
Roksana: Dziękuję.
6 mar 18:50