matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
anka:
2
wykaż, ze ciąg (a
n
) określony wzorem a
n
=
jest malejący.
n+1
6 mar 18:23
anka:
−2
czy dobrze obliczyłam? i wyjdzie
?
n(n+1)
6 mar 18:26
Beti:
wyznaczasz a
n+1
:
2
a
n+1
=
n+2
i badasz znak różnicy:
2
2
a
n+1
− a
n
=
−
− sprowadź do wspólnego mianownika i odejmij
n+2
n+1
6 mar 18:27