Matematyka/całki oznaczone
Bartek: Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak zrobić to zadanie
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi
y = −x2 + 4x
oraz y = −2x2
6 mar 18:15
Bartek: Bardzo proszę o pomoc
6 mar 18:49
vghcxc: 1/6
6 mar 18:54
Basia:
znajdź punkty wspólne tych dwóch paraboli
czyli równanie: −x2+4x = −2x2
naszkicuj sobie wykresy i spróbuj zapisać jaka to będzie całka
6 mar 18:56
Bartek: no to mam
−x2+4x=−2x2
x(x+4)=0
x=0 x=−4
i co dalej?
6 mar 19:14
Krzysiek: czyli granice całkowania to: x ∊[−4,0]
musisz teraz sprawdzić, która funkcja jest 'wyżej' tzn nad drugą funkcją
wtedy masz do obliczenia całkę: ∫−40 f(x)−g(x) dx
gdzie f(x) to funkcja nad funkcją g(x)
6 mar 19:52
Bartek: dzieki bardzo
6 mar 19:53