trójkąt i prostokąt
kamill: z trójkąta podstawie 42cm i wysokości 28 cm wycięto prostokąt tak ze dłuzszy bok lezący na
podstawie był dwukrotnie dłuzszy od drugiego boku. Oblicz pole powierzchni tego prostokąta.
moze ktos pomóc?
6 mar 18:13
kamill: moze ktos wie jak to zrobic?
6 mar 18:28
Beti: boki prostokąta to: a i 2a
korzystam z podobieństwa trójkątów:
4a = 84 − 3a
a = 12
więc pole prostokąta to: P = 2a*a = 2a
2 = ...
6 mar 18:32
kamill: jakies dziwne to pole ...czyli pole jest równe 288? czy czegos nie rozumiem?
6 mar 18:56
kamill: 
6 mar 19:29
Beti: tak, 288 cm2
6 mar 19:33