liczby zespolone
Michał: mam znaleźć pierwiastek kwadratowy wyrażenia 1−
√3i
korzystam zz równania
√1−√3 = x +yi
→ dostaje x
2+y
2=1
2xy= −
√3
→ rozwiązuje układ równań tyle, że Δ wychodzi mi ujemna Δ=16−48 popełniłam jakiś błąd, a jak
nie to co mam zrobić z tym dalej? Żeby rozwiązać to równianie?
dziękuje za pomoc
6 mar 17:58
Basia:
tu będzie łatwiej z postaci trygonometrycznej
a błąd jest tutaj
(x+yi)2 = x2 + 2xyi + y2*i2 = x2 − y2 + 2xy*i
6 mar 18:06
Godzio:
| | 1 | | √3 | | 5π | | 5π | |
1 − √3i = 2( |
| − |
| i) = 2(cos |
| + sin |
| i) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
z
2 = 1 −
√3i
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | | √6 | | √2 | |
z1 = √2(cos |
| + sin |
| i) = √2(− |
| + |
| i) = − |
| + |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √2 | |
z2 = (− |
| + |
| )(cosπ + isinπ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √2 | | √6 | | √2 | |
= (− |
| + |
| )(−1) = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 mar 18:10
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
Oczywiście |
| i , i − |
| i |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 18:11
Michał: ja mam takie pytanie dlaczego jest cos5π/3 a nie cosπ/3?
6 mar 18:25
Godzio:
Czyli cosx > 0, sinx < 0 czyli 4 ćwiartka
6 mar 18:28