rónanie - liczby zespolone
Bartek: mam do rozwiązania takie równanie:
z
4−3z
2+4=0
→to obliczam Δ, t=z
2
Δ=9−16=−7
czyli
√Δ=
√7 i
→ i teraz podstawiam to do obliczenia pierwiastków t
1 i t
2

prosze o pomoc
6 mar 16:52
Agniesia: liczysz t1 i t2
a na sam koniec liczysz z1 ... z4
6 mar 16:53
Bartek: ale podstawiam
t1= 3−√7i/2
t2=3+√7i/2
→nie wiem co mam zrobić z i ?
6 mar 16:56
Bartek: czy to tak zostawić?
6 mar 16:56
Basia:
| | 3+√7i | | 3−√7i | |
t1 = |
| t2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | 3 | | √7 | | 3 | | √7 | |
z2 = |
| + |
| *i lub z2 = |
| − |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z tym jeszcze musisz powalczyć np. wykorzystując postać trygonometryczną albo budując
odpowiednie układy równań
6 mar 16:58
Agniesia: albo napisać pierwiastek i tak zostawić.
Nie ma co się bawić
6 mar 17:02
Basia:
za takie rozwiązanie jakie proponujesz daję zero punktów
6 mar 17:04
Bartek: czyli mam korzystać z1=x+yi → √3/2+√7/2 *i = x+yi ? i rozwiązywać podobnie z2?
6 mar 17:06
Basia:
z = x+y*i
(x+yi)
2 = x
2−y
2 + 2xy*i
i masz układy
(1)
(2)
bo z postaci trygonometrycznej ciężko tu będzie skorzystać
wprawdzie |z
2| =
√(9/4)+(7/4) =
√4=2
| | 3 | | √7 | |
ale za to cosφ = |
| a sinφ= |
| |
| | 4 | | 4 | |
i diabli wiedzą jaki to kąt
6 mar 17:14
Bartek: dziękuje bardzo za pomoc, teraz już wiem jak to zrobić
6 mar 17:28