wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych kwadratu ABCD jeżeli;
iga: wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych kwadratu ABCD jeżeli;
A=4,0 B=2,4 C=−2,2 D=0,−2
mi wyszło S=1,1
6 mar 16:49
Karola: POTRZEBUJE POMOCY

!
Wyznacz A∪B, A∩B jezeli A=<−3,4> B=(3,
∞)
29 wrz 13:43
Basia:

teraz pomyśl
29 wrz 14:01
Janek191:

A = < − 3 ; 4 > B = ( 3 ; +
∞ )
więc
A ∪ B = < − 3 ; +
∞ )
A ∩ B = ( 3 ; 4 >
29 wrz 14:06
Karola: Wyznacz A\B, B\A jezeli A=<−3,4> B=(3,
∞) Bede wdzięczna i z gory dziękuje
29 wrz 14:20
Gustlik:
Basiu,
Janek191 i pozostali Forumowicze mam propozycję co do rysowania − lepiej
rysować metodą
Bogdana. Wtedy widać, czy końce należą do przedziału i nie robi się
błędów. Ta szkolna metoda to metoda "Samych swoich". To wygląda tak, jakby Kargul posadził
drzewo na płocie graniczącym z Pawlakiem, pół drzewa jest u Kargula, a drugie pół u Pawlaka, a
potem się żrą między sobą, czyje to drzewo. I tak samo jest z tymi kropkami − nie wiadomo, czy
należą do przedziału, czy nie.
A tak widać, że A∩B=(3, 4>.
29 wrz 14:26
Gustlik: iga robisz tak − wyznaczasz równania prostych AC i BD i układem równań tych prostych
znajdujesz punkt przecięcia:
A=(4,0)
B=(2,4)
C=(−2,2)
D=(0,−2)
Najlepiej z wektorów, bo współczynnik kierunkowy można obliczyć ze współrzędnych wektorów:
| | wy | |
a= |
| , gdzie [wx, wy] to współrzędne wektora wyznaczającego prostą. |
| | wx | |
U nas to będą wektory AC
→ i BD
→
AC
→=[−2−4, 2−0]=[−6, 2]
Wstawiamy współrzędne A lub C i mamy równanie, np. A:
Tak samo z prostą BD: liczymy wektor BD
→
BD
→[0−2, −2−4]=[−2, −6]
y=3x+b
Wstawiamy współrzędne B lub D, np. D=(0,−2)
−2=3*0+b
b=−2
y=3x−2
Teraz rozwiazujemy układ:
{ y=3x−2 (2)
| | 1 | | 4 | |
− |
| x+ |
| =3x−2 /*3, żeby pozbyć się ułamków |
| | 3 | | 3 | |
−x+4=9x−6
−10x=−10 /:(−10)
x=1
Wstawiamy to do któregoś z rownań, najlepiej do (2), bo nie ma ułamków i się łatwiej liczy:
y=3*1−2
y=1
Rozwiązanie:
{ x=1
{ y=1
Zatem punkt przeciecia przekątnych kwadratu ma współrzędne (1, 1)
29 wrz 14:38
5-latek: Chociaz to zadanie jest z 2012r to zeby policzyc punkt przeciecia sie przekatnch w kwadracie
to nalezy policzyc wsplrzedne srodka jednej z p;rzekatnych wykorzystujac fakt ze w kwadracie
przekatne przecinaja sie w srodku tak samo jak w postokacie czy rombie >
29 wrz 14:45
Gustlik: 5−latek, masz rację będzie szybciej.
29 wrz 14:49
Janek191:
A = ( 4; 0) B = ( 2; 4) C = ( − 2; 2) D = ( 0; − 2)
Przekątne kwadratu przecinają się w punkcie , który jest ich wspólnym środkiem,
więc
S = środek AC lub S − środek BD
| | 4 − 2 | | 0 + 2 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 1; 1) |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | 2 + 0 | | 4 − 2 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 1; 1) |
| | 2 | | 2 | |
Zadanie z 6 III 2012 r.
29 wrz 15:07
Karola: Wyznacz A\B, B\A jezeli A=<−3,4> B=(3,∞)
29 wrz 15:12
Technik: Gustlik a ja robię tak jak Basia i dla mnie jest to najlepsza metoda i nie mam zamiaru jej
zmieniać
29 wrz 15:37
Technik:

A\B=<−3,3>
B\A=(4,
∞)
29 wrz 15:39
Gustlik:

Tak, tylko zamalowana kropka jest automatycznie brana przez uczniów jako przedział domknięty, a
niezamalowana − jako otwarty. Jest to bardzo NIEPRZEJRZYSTA I NIEBEZPIECZNA METODA. Większość
uczniów zrobi tak:
A\B=<−3, 3)
B\A=<4, +
∞)
To powszechny i często spotykany błąd przy stosowaniu tej metody.
Rysując przedziały metodą
Bogdana tego błędu uczeń nie popełni − wiem to z własnego
doświadczenia. Odkąd zacząłem stosować tę metodę, moi uczniowie przestali popełniać ten błąd.
Z rysunku wyraźnie widać, że A\B=<−3, 3>, a B\A=(4, +
∞)
Szkoda, że tu nie ma na forum dzisiaj
Bogdana, on by to potwierdził.
Opis metody
Bogdana jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=3408 oraz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/53855.html .
29 wrz 19:39