ciąg liczbowy
asdf: | | 1 | |
ciąg an ma 6 wyrazów. a2 = 1 oraz a6 = |
| |
| | 81 | |
Jak obliczyć a
1 i a
3?
Proszę o naprowadzenie, nie chcę gotowych rozwiązań.
6 mar 16:40
Basia:
a jaki to ciąg ? bo dowolny to on raczej nie jest
6 mar 16:44
asdf: geometryczny
6 mar 16:44
Beti: a6 = a2*q4 − z tego obl. q
6 mar 16:45
asdf: możesz mi wyjasnic dlaczego:
a6 = a2 * q4
?
6 mar 16:46
Beti: bo w ciagu masz: a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7,...
czyli żeby "dojść" od a2 do a6 musisz: a2*q*q*q*q = a6 (czyli "przeskoczyć" do a3, potem
do a4, itd)
6 mar 16:49
Beti: ogólnie: an = am*qn−m
6 mar 16:51
asdf: | | 2 | | 1 | |
S10 ciągu geometrycznego, gdzie a1= |
| oraz q = |
| jest równa: |
| | 3 | | 2 | |
Zrobiłem na czerwono, ponieważ wtedy widać lepiej indeksy.
Chce tylko naprowadzenia

Nie chce gotowej odp.
6 mar 17:07
asdf: Jeżeli można prosić oczywiście
6 mar 17:07
Beti: | | 1−qn | |
musisz skorzystać ze wzoru na sumę c. geom. Sn = a1* |
| i tak przekształcić, żeby |
| | 1−q | |
dopasować którąś z odpowiedzi
6 mar 17:10
asdf: doszedłem do takiego czegoś:
| | 1 − qn | |
S10 = a1 * ( |
| ) |
| | 1 − q | |
| | 2 | |
S10 = |
| * [2 *(1 − q10)] |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
S10 = |
| * [2 *(1 − |
| 10)] |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
S10 = |
| * [2 *(1 − |
| )] |
| | 3 | | 210 | |
No i nie wiem jak dalej
6 mar 17:15
Basia:
dalej
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
= |
| *2*2*(1− |
| ) = |
| *(4 − |
| ) = |
| | 3 | | 210 | | 3 | | 210 | |
| 1 | | 22 | |
| *(4 − |
| ) = ..... |
| 3 | | 210 | |
6 mar 17:18
asdf: no dobra, no to tak:
| | 1 | |
no i wychodzi mi (...) 4 − 2−8 = 4 − |
| |
| | 28 | |
o takie coś chodzi? nie chce robić z przypadkiem i domyślaniem sie
6 mar 17:22
Beti: tak, jest dobrze
6 mar 17:32
asdf: ok dziekuje za pomoc
6 mar 17:35