f. kwadratowa
lala: Wyznacz zbiór wartości parametru m, dla których funkcja kwadratowa f(x)= (m−2)x2 − 2(m+3)x + m
+ 1 ma:
a) miejsca zerowe
b) dwa miejsca zerowa dodatnie
c) ekstremum o wartości ujemnej
6 mar 16:23
Basia:
wskazówki:
a) Δ≥0
b) Δ>0 i x
1+x
2 > 0 i x
1*x
2 > 0
c)
| | −Δ | | Δ | |
q < 0 ⇔ |
| < 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ |
| | 4(m−2) | | 4(m−2) | |
[ Δ> 0 i m−2>0 ] lub [ Δ<0 i m−2<0 ]
6 mar 16:42
Aga1: a) a≠0 i Δ≥0 i trzeba oddzielnie sprawdzić, czy są miejsca zerowe dla a=0, czyli dla m=2
b)ic) jeszcze.a≠0
6 mar 16:47
lala: Δ= 28m + 44
Według moich obliczeń. Ale to chyba źle?
6 mar 16:51