wartość
Anula: wartość pewnej funkcji liniowej dla x=5 wynosi i jest ona dwa razy większa od wartości tej
funkcji dla x=1 wartość tej funkcji dla x=3 wynosi? kompletnie nie rozumiem co za wartość?
6 mar 16:10
Basia:
y = f(x)= ax+b
x to argument; y lub f(x) to wartość
popraw treść:
wartość pewnej funkcji liniowej dla x=5 wynosi..................... (ile ?)
6 mar 16:15
Anula: wynosi 4
6 mar 16:16
Basia:
f(5) = 4
f(1) = 2
f(5) = a*5+b
f(1) = a*1+b
5a + b = 4
a + b = 2
rozwiąż układ równań i wstaw parametry do wzoru funkcji y=ax+b
6 mar 16:19
Anula: to dałam sobie przeciwne współczynniki i dodałam to mi wyszło 4a=−4 czyli a =1 i co teraz?
6 mar 16:30
Basia:
źle
5a + b = 4
−a − b = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4a = 2 /:4
a= 12
podstaw do równania a+b = 2 i wylicz b
6 mar 16:33
Anula: b wychodzi mi −5/3 a nie ma takiej odpowiedzi? i czemu przyrównałaś do 2?
6 mar 16:40
asdf: {klamra}
5a + b = 4
a + b = 2
{/klamra}
4a = 2
6 mar 16:44
Basia:
nie wychodzi −53
12 + b = 2
b = 2 − 12
ile to jest ?
6 mar 16:45
Anula: ah no tak 3/2 ale dalej nie ma takiej odpowiedzi jest 3, 4, 5 i 6
6 mar 16:48