funkcja
Anula: funkcja f(x)=x2+bx+c osiąga wartość najmniejszą 4 dla x=2 jeśli b=−4, c=8 , b=4,c=−8 , b=−4,
c=−8 , b=4 , c=−8 . Ja podstawiłam to wszystko do wzoru ale w odp A I B wychodzi mi tak samo
że f(x)=4 o co w tym chodzi?
6 mar 15:54
Aga1: f(x)=(x−2)2+4−−−postać kanoniczna najmniejsza wartość 4, q=4, dla x=2, to p=2
f(x)=x2−4x+8
6 mar 15:58
Anula: wytłumaczysz mi to szerzej?
6 mar 16:03
Anula: dalej nic z tego nie wiem
6 mar 16:05
Aga1: Najmniejszą wartość funkcja przyjmuje w wierzchołku. Dla x=p ymin=q.
Tu p=2, q=4
Postać kanoniczna y=a(x−p)2+q
Podstawiam do wzoru, za a=1, p=2i q=4.
Postać kanoniczną przekształć do postaci ogólnej
y=x2−2*2x+22+4
6 mar 16:19