liczby zespolone
Mateusz: układ równań liczby zespolone, jak rozwiązać

proszę o pomoc
(1+i)x+(2−i)y=2−2i
(1−i)x+(3−i)y=−3+3i
metoda postawiania? czy coś innego
6 mar 15:30
Basia:
najprościej będzie metodą wyznaczników
6 mar 15:39
Trivial: Rozwiązujemy tak samo jak rzeczywiste układy równań.
6 mar 15:42
Mateusz: a jeśli miałaby to być metoda podstawiania to x =[ −3+3i−(3−i)y]/(1−x)
6 mar 15:49
Basia:
| | −3+3i−(3−i)y | |
nie; x = |
| |
| | 1−i | |
i teraz mnożysz licznik i mianownik przez 1+i
ale to naprawdę najpaskudniejszy z możliwych sposób
6 mar 15:52
Mateusz: dobra, faktycznie widze, że metoda wyznaczników będzie najlepsza

dzięki
6 mar 16:01