ciągi liczbowe
asdfdsasdf: Wyraz ogólny nieskończonego ciągu liczbowego (a
n) wyraża się wzorem a
n = −2
−n. Zatem ciąg
ten jest ciągiem geometrycznym:
| | 1 | |
A rosnącym o ilorazie |
| |
| | 2 | |
B rosnącym o ilorazie 2
| | 1 | |
C malejącym o ilorazie |
| |
| | 2 | |
D malejącym o ilorazie −2
| | n + 1 | |
żeby wyznaczyć monotoniczność ciągu biore |
| |
| | n | |
ze wzoru na dzielenie potęg o tych samych wykładnikach:
−2 −n−n−1
−2 −2n−1
teraz z potęgi wyciągam minusa:
ODP: Jest malejący o ilorazie −2.
| | 1 | |
W odpowiedzi jest rosnący o |
| (ODP A) |
| | 2 | |
Gdzie robię błąd?
6 mar 15:29
Basia:
| an+1 | | −2−(n+1) | | 1 | |
| = |
| = 2−n−1−(−n) = 2−n−1+n = 2−1 = |
| |
| an | | −2−n | | 2 | |
a
1 = −2
−1 = −
12
czyli rosnący o ilorazie
12
ciąg o ilorazie ujemnym jest niemonotoniczny
6 mar 15:36
asdfdsasdf:
też tak może byc?
6 mar 15:44
Basia: no przecież tak właśnie jest
6 mar 15:45
Basia:
nie zrozumiałam pytania; chyba może, bo już z treści wynika, że on jest geometryczny
6 mar 15:49
asdfdsasdf: ok, dzieki
6 mar 15:54