równania kwadratowe
lilly: (2x−3)2=8x
4(x2−1)=4x−1
(3−x)(x−1)=(x+2)(x−1)
6 mar 15:26
Saizou : 1) wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2
2) wymnóż nawias
3) podziel przez x−1
6 mar 15:29
Basiek: Punkt 3−ci u
Saizou jest ŹLE

Nie można podzielić przez (x−1), bo usuniemy wtedy jedno
rozwiązanie
6 mar 15:34
lilly: 2x2−2*2x*3+32=8x
2x2−4x*3+9=8x
2x2−12x+9−8x=0
2x2−20x+9=0
a=2 , b=−20 , c=9
Δ=b2−4*ac=400−4*2*9=400−72=328
coś mi tu nie pasuje
6 mar 15:35
Basiek: (2x)
2= 4x
2 a nie 2x
2
6 mar 15:39
lilly: no tak bo podnosze 2 do potęgi 2
6 mar 15:41
Basiek: No

Więc tam masz błąd

potem wyjdzie Ci współczynnik a=4
więc Δ=256 i
√Δ=16
6 mar 15:43
lilly: czyli :
a=4,b=−20,c=9
Δ=b
2−4ac=400−4*4*9=400−144=256
| | −b+√Δ | | 400+16 | | 416 | |
x1= |
| = |
| = |
| =52 ? |
| | 2a | | 8 | | 8 | |
6 mar 15:46
lilly: no i jeszcze x2 pozostaje do wyliczenia
6 mar 15:46
Basiek: | | −(−20)+16 | | 36 | | 9 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2*4 | | 8 | | 2 | |
| | −(−20)−16 | | 4 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2*4 | | 8 | | 2 | |
6 mar 15:48
lilly: kurczę ! ...
6 mar 15:50
Basiek: z przykładem b sobie poradzisz, zrobię Ci c:
(3−x)(x−1)=(x+2)(x−1) (przenoszę na lewo)
(3−x)(x−1)−(x+2)(x−1)=0 (wyciągam (x−1) przed nawias)
(x−1)[(3−x)−(x+2)]=0
(x−1)(3−x−x+2)=0
(x−1)(5−2x)=0
tylko gdy x−1=0 LUB 5−2x=0
a to sobie z tego już x doliczysz
6 mar 15:50
lilly: czyli uprościłaś sobie przenosząc (x+2)(x−1) na drugą stronę za pierwszym razem
6 mar 15:54
Basiek: No, jak widać

Tak, przeniosłam sobie, wyciągnęłam przed nawias...
6 mar 15:57