znajdź prostą prostopadłą
anna: Znajdź prostą prostopadłą o prostej o równaniu d(x)=
12x+3 i przechodzącą przez punkt o
współrzędnych (2;2)
Wytłumaczy mi to ktoś ?
6 mar 14:57
mixtur46: Prosta prostopadła ma współczynnik odwrotny i przeciwny. Czyli współczynnikiem przeciwnym i
odwrotnym do 12 będzie −2
czyli y=−2x +b
teraz szukamy b podstawiając do powyższego wzoru punkt (2,2)
czyli 2= −2*2 +b
2=−4 + b
6=b
ostateczny wzór prostej prostopadłej to y=−2x + 6
6 mar 15:03
anna: podziwiam ludzi, którzy rozumieją matematykę

dziękuje za pomoc
6 mar 15:07