matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
confused:
x+5
lim (
) do 3x
x
x→
∞
Jakie jest tu wyrażenie nieoznaczone ? Prosiłabym o dokładnie wytłumaczenie
6 mar 13:58
rupert:
1
∞
− symbol nieoznaczony pomijam x→
∞
x
5
5
5
(
+
)
3x
= (1+
)
3x
= [(1+
)
x
]
3x
x
= (e
5
)
3
= e
15
x
x
x
x
6 mar 14:20