ciągi liczbowe
asdf: Ciąg cn jest określony wzorem: n2 − 12n + 40, n ∊ N+. Zatem c2n+1 = c2n+3.
Oblicz wartość n. Powiedźcie co robić bo gotowego rozwiazania nie chce
6 mar 13:56
rumpek:
c
2n + 1 = c
2n + 3
c
n = n
2 − 12n + 40
(2n + 1)
2 − 12(2n + 1) + 40 = (2n + 3)
2 − 12(2n + 3) + 40
podnosisz do kwadratu, na jedną stronę i rozwiązujesz równanie kwadratowe
6 mar 13:59
asdf: 4n2 + 4n + 1 − 24n − 12 + 40 = 4n2 + 12n + 9 − 24n − 36 + 40
4n2 − 20n + 29 = 4n2 − 12n + 13
8n + 16 = 0
Δ = 64
x1 = 0 (ponieważ a = 0)
x2 = 0 (ponieważ a = 0)
takie coś?
6 mar 14:03
rumpek: nie sprawdzałem przenoszenia
ale skoro masz:
8n + 16 = 0
8n = − 16
n = −2
6 mar 14:12
asdf: właśnie w rozwiązaniach jest n:
0
1
2
3
6 mar 14:13
asdf: a może obliczyć pierwiastki dla cn+1 i cn+3 i znaleźć wspólny?
6 mar 14:15
asdf: Δn+1 = 400 − 464
Δn+3 = 144 − 208
...brak rozwiązań
6 mar 14:17
asdfdsasdf: dobra mam, zamiast 8 to −8
6 mar 14:25
Basia:
inny sposób:
wykres tego ciągu to punkty leżące na paraboli, której osią symetrii jest prosta
x = −b2a = −−122 = 6
równe mogą być tylko te wyrazy, które są względem tej prostej symetryczne czyli:
a5 i a7; a4 i a8, a3 i a9, a2 i a10, a1 i a11
no to warunki zadania spełnia tylko para a5 i a7
2n+1 = 5
n = 2
odpowiedź n = 0,1,2,3 jest niepoprawna, chyba, że coś pomyliłeś w treści zadania
6 mar 15:15