rownanie
maciek: log(1 + log(1+logx)) = 0
6 mar 13:28
maciek: 2) log2x − 2log4(x−1)=2
6 mar 13:30
rumpek:
Można zacząć od wyznaczenia dziedziny, lub zacząć od razu rozwiązywać i sprawdzić tylko na
końcu.
log(1 + log(1 + logx)) = 0
log(1 + log(1 + logx)) = log1
1 + log(1 + logx) = 1
log(1 + logx) = 0
log(1 + logx) = 1
1 + logx = 1
logx = 0
logx = log1
x = 1
I wykonaj sprawdzenie
log(1 + log(1 + log1)) = 0
6 mar 13:34
maciek: No i jeszcze takie jak można, bez okreslania dziedziny,
| | 1 | | 1 | |
log( |
| x+x2)= |
| logp10(x−x2) |
| | 2 | | 2 | |
na końcu powinien byc
√10
Nie wiem jak się pozbyć tego pierwiastka z 10 żeby prawa równała się lewej
6 mar 13:42
rumpek: tu akurat można określić dziedzinę
6 mar 13:46
maciek: no wiem, ale chodzi mi o same obliczenie
6 mar 13:47
rumpek:
jeżeli to ma mieć taką postać:
| | 1 | | 1 | |
log( |
| x + x2) = |
| log(x −x2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
log( |
| x + x2) =log(x −x2)1/2 |
| | 2 | |
dalej już łatwo, choćby nawet można podnieść do potęgi drugiego stopnia
6 mar 13:51
maciek: własnie w podstawie logarytmu jest
√10 
(prawa strona równania a lewa normalnie)
6 mar 13:57
rumpek: zapewne znasz wzór na zmianę podstawy
6 mar 13:59
maciek: nom xD
6 mar 14:04