matmy kompletnie nie kumam pHELP!!!
asia2oo: Mam rysynek tylko nie weim jak mam to obliczyc i nie kumam tego wcale moze ktos by mi
pomogl? jak we o co chodzi bo mam to na prace kontrolna byla bym wdzieczna

Dane jest odcinek o koncach A(5,4) B(5,y) wiedzac ze odcinek ma dlugosc 7cm wyznacz wspolrzedne
puktu B.
6 mar 13:13
Beti: |AB| = √(5−5)2+(y−4)2 = √(y−4)2
|AB| = 7, więc: √(y−4)2 = 7 /()2
(y−4)2 = 49
y2 − 8y + 16 = 49
y2 − 8y − 33 = 0
Δ = 64 + 132 = 196 , √Δ = 14
teraz obliczasz y1 i y2
6 mar 13:23
asia2oo: A MOGLA BYS NAPISAC JAK SIE TEZ OBLICZA TE Y1 I Y2
6 mar 13:26
asia2oo: PROSZE
6 mar 13:31
Beti: | | −b−√Δ | | 8−14 | | −6 | |
y1 = |
| = |
| = |
| = −3 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 8+14 | | 22 | |
y2 = |
| = |
| = |
| = 11 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
6 mar 13:38
asia2oo: dziekuje bardzo

super
6 mar 13:53
maju$ia:

obwód trójkąta : masz trójkąt ma 3 boki co nie ? noi oznaczasz sb każdy bok innął literą jak np
są takie same to oznazasz takimi sami=ymi literami np jak jest z jednej strony 4cm z drugiej
tesz 4 cm to oznaczas na A i piszesz 4 cm a ten bok co pozostał mierzysz i oznaczasz na P,D,S
tak jak na rysunku
10 gru 18:32