zadanka
help!: | | x + 3 | | x − 2 | |
1. |
| − |
| = 5 |
| | x − 1 | | x + 4 | |
6 mar 13:09
Beti: 1. najpierw dziedzina: D: x−1≠0 i x+4≠0 ⇔ x≠1 i x≠−4 ⇔ x ∊ R\{−4,1}
teraz równanie: mnożysz obustronnie przez wspólny mianownik, czyli (x−1)(x+4)i otrzymujesz:
(x+3)(x+4) − (x−2)(x−1) = 5(x−1)(x+4)
wymnażasz, porządkujesz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
6 mar 13:28
jok:
2x
2 + 3 − x = 4x
2x
2 − 5x + 3 = 0
6 mar 13:32
jok: D = R \ {0}
6 mar 13:33
Beti: 2. podobnie, jak w 1.
3.
D:x ∊ R \ {−2}
| | x−1 | | 2(x+2) | |
|
| − |
| <0 → przenosimy 2 i sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| | x+2 | | x+2 | |
(−x−3)(x+2) <0 → zamieniamy dzielenie na mnożenie
x = −3 i x = −2
rys. parabolę: ramiona w dół, dwa miejsca zerowe i odczytujemy odp.:
x ∊ (−∞,−3) u (−2,+∞)
4. podobnie jak 3.
6 mar 13:36