Równania i nierówności wymierne
Angelika: Proszę o pomoc w kilku zadaniach:
1. U{ x + 3 } { x − 1 } − { x − 2 } { x + 4 } = 5
2. 2x + U{ 3 − x } { x } = 4
3. U{ x − 1 } { x + 2 } < 2
4. U{ x2 − 1 } { −x2 + 3x } > 0
5. Samochód przejechał 225 km. Gdyby jechał z prędkością o 10 km/h większą to czas przejazdu
skróciłby się o 15 min. Oblicz prędkość z jaką jechał samochód.
6. Wszystkie rozwiązania równania U{ 2 − x } { −5 } = U{ 3 } { x } należą do przedziału A. <
−6, 3 > B. < −3, 5 > C. < −1, 8 > D. < 0, 10 >
7. Narysuj wykres funkcji y = U { 4x + 5 } { 2x +2 }. Udowodnij że do wykresu nie należy żaden
punkt o obu współrzędnych całkowitych. Funkcję przedstaw w postaci kanonicznej
6 mar 12:43