Pole przekroju ostrosłupa prawidłowego
MatDylemat:

Oblicz pole zaznaczonego przekroju ostrosłupa prawidłowego.
Proszę o pomoc w wyliczeniu tego zadania, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Nie wiem,
czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że nie ma dowodu na to aby podstawa przekroju była linią
środkową... Z góry dziękuję za objaśnienia
6 mar 12:37
Aga1: Podstawa tego trójkąta łączy środki krawędzi?
zapisz treść zadania.
6 mar 12:47
MatDylemat: Właśnie nie jest wspomniane, dlatego proszę o pomoc. Treść jak wyżej:
Oblicz pole zaznaczonego przekroju ostrosłupa prawidłowego.
6 mar 12:55
Aga1: Czy to jest czworościan foremny o krawędzi długości a=20?
Jeśli tak, to podstawa trójkąta jest równa 10, a ramię trójkąta jest równe wysokości trójkąta
| | a√3 | |
równobocznego b= |
| =10√3. |
| | 2 | |
h trójkąta wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa
h
2=(10
√3)
2−5
2
6 mar 13:04
MatDylemat: To było pierwsze rozwiązanie, które przeszło mi przez myśl, jednak nie jest wspomniane, że to
czworościan foremny, a nie potrafię tego dowieść. Z powyższego pole wychodzi 25√2.
Prawidłowa odpowiedź ponoć jest: 2√11
6 mar 13:56
Aga1: h
2=300−25=275
h=
√275=5
√11
6 mar 14:20
MatDylemat: Tak banalne obliczenia to oczywiście potrafię, jak zresztą wszystkie powyższe. Problem jest w
tym, żeby wykazać, że to czworościan foremny, a jeśli nie to znaleźć alternatywną metodę
liczenia. Mimo wszystko oczywiście dziękuję za chęci i liczę na pomoc w zadaniu. Pozdrawiam!
7 mar 22:17