zadanie
michał: Jak to rozwiązać
| x3+x+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+1) | | x | | x2 | | x2+1 | |
6 mar 12:33
Aga1: Pomnożyć przez x2(x2+1)
x3+x+1=Ax(x2+1)+B(x2+1)+Cx2
x3+x+1=Ax3+Ax+Bx2+B+Cx2
x3+x+1=Ax3+(B+C)x2+B
Przyrównać współczynniki przy odpowiednich zmiennych
A=1, B+C=1, C=1
6 mar 12:57
michał: a czy nie powinno być B+C=0, bo przecież tam jest x, a nie x2
6 mar 14:13
Aga1: poprawka
A=1, B+C=0 i B=1.
6 mar 14:22
michał: ok dzięki
mam jeszcze pytanie jak obliczyć taką całkę
6 mar 14:28