udowodnij katy w trapezie
jacek: Punkt E leży na ramieniu trapeza ABCD , w którym AB jest równoległe do CD Udowodnij , że
kąt AED = kąt BAE − kąt CDE
6 mar 11:58
Aga1: Chyba literki Ci się poprzestawiały.
6 mar 12:12
jacek: Punkt E leży na ramieniu BC trapeza ABCD , w którym AB jest równoległe do CD Udowodnij , że
kąt AED = kąt BAE − kąt CDE
6 mar 12:14
jacek: Taką mam treść zadania
6 mar 12:14
jacek: POPRAWNA TREŚĆ ZADANIA
Punkt E leży na ramieniu BC trapeza ABCD , w którym AB jest równoległe do CD Udowodnij , że kąt
AED = kąt BAE − kąt CDE
6 mar 12:25
rumpek:

Suma kątów w trapezie przy jednym ramieniu − 180
o
Rozpatrzmy wpierw kąt |∡AED| = 180
o − (α + β)
Teraz kąty w trapezie:
|∡A| + |∡D| = 180
o
|∡BAE| + β + |∡CDE| + α = 180
o
|∡BAE| + |∡CDE| = 180
o − α − β
180
o − (α + β) = |∡BAE| + |∡CDE|
|∡AED| = |∡BAE| + |∡CDE|
więc tam raczej powinien być plus
c.n.u.
6 mar 12:39
jacek: Dzięki mam słabe ksero i dlatego może jest tam plus
6 mar 12:42