matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązcie
pieg:
W ciągu arytmetycznym a
3
=14 a
1
1=34.Wyznacz a
1
6 mar 11:43
Artur z miasta Neptuna:
a
11
− a
3
= a
1
+ 10 r − (a
1
+ 2r) = 8r −−−− wylicz r a
3
= a
1
+ 2r −−− wylicz a
1
6 mar 11:44