Proszę o pomoc ;)
matematyk: wykaz ze jezeli ciagn an jest nieskonczonym ciagiem arytmeycznym to ciag o wyrazie ogolnym
okreslonym wzorem bn= a−{n}+2an+1+4an+2 tez jest ciagiem arytmetycznym
6 mar 11:34
matematyk: tam jest an a nie a−{n}
6 mar 11:35
Aga1: an=a1+(n−1)r− ciąg arytmetyczny, r∊R
an+1=an+r
an+2=an+2r
bn=an+2(an+r)+4(an+2r)=7an+3r
bn+1=7an+1+3r=7(an+r)+3r=7an+7r+3r=7an+10r
bn+1−bn=7an+10r−(7an+3r)=7r=constans dla każdego n∊N+
c.n.d.
6 mar 11:45
Artur z miasta Neptuna:
2an+1 = an + an+2 => bn = 2an + 5an+2 = 7an + 5*2r = 7an + 10r, gdzie r = const.
bn+1 − bn = 7an+1 + 10r − (7an + 10r) = 7(an+1 − an) = 7(an + r − an) = 7r
c.n.w.
6 mar 11:47