i
Anula: i w tym zadaniu funkcja okreslona wzorem f(x)=x2+bx+c ma meijsca zerowe −2 i 3. wskaż poprawne
wartości współczynników b i c. b=−1, c=−6 , b= −2 , c=−3 , b=1 , c=6 , b=2 , c=−3. no i tutaj
też podstawiłam i wynik mi wyszedł b=−1, c=−6 i to jest dobry wynik, ale jak widziałam to inni
liczą układami równan itp i nie wiem czy mogę sobe po prostu podstawić?
6 mar 11:29
niuans: podstawiasz i masz 2 równania z dwiema niewiadomymi
4−2b+c=0
9+3b+c=0
więc tworzysz z nich układ równań żeby obliczyć niewiadome
6 mar 11:38
Anula: okej, ale za b i c moge podstawić −1 i −6 tak? bo mi wyjdzie że to jest 0
6 mar 11:43
Aga1: lub wykorzystaj postać iloczynową.
f(x)=(x+2)(x−3)
Po wymnożeniu
f(x)=x+2−x−6
b=... c=...
6 mar 11:48
Aga1:
poprawka
f(x)=x2−x−6
6 mar 11:48
niuans: no możesz
ale jeśli podali by 100 lub więcej takich par liczb a prawidłowa będzie 67 to będziesz
wszystkie tak sprawdzać ..... hm .....
6 mar 11:49
niuans: no tak już lepiej
6 mar 11:50
Anula: no w sumie racja, ale podstawiłam i tez mi wyszło hehe dziękuję bardzo
6 mar 12:59