1)
y=1, y=−1 − styczne (zewnętrzne)
2) r1=r2=1
Styczne wewnętrzne:
s: y=ax+b i (2,0)∊s
0=2a+b,b=−2a, y=ax−2a⇔
s: ax−y−2a=0
Odległość punktu O=(0,0) od stycznej jest równa r=1.
| |a*0−0−2a| | |
=1 | |
| √a2+1 |
| 1 | 1 | |||
stąd a= | lub a=− | |||
| √3 | √3 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | |||||
y= | x− | lub y=− | x+ | |||||
| √3 | √3 | √3 | √3 |
| 1 | √3 | 1 | √3 | |||||
Q1=( | , | ) i (2,0) oraz Q2=( | ,− | ) i (2,0) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
3 sposób :
wΔPOB : |PB|= √4−1=√3
tgα= a⇒ a=1/√3a lub a= −1/√3
styczne mają równania ( bez wyznaczania współrzędnych B i A
s: y=ax+b lub s: y= −ax+b P(2,0)
| 1 | 2 | 1 | 2 | |||||
s : y= − | x+ | lub s: y= | x− | |||||
| √3 | √3 | √3 | √3 |