Wyznacz wszystkie asymptoty
Kamil: Prosze o zweryfikowanie czy dobrze wyznaczyłem:
D
f = R−{0}
Jest asymptota pozioma w x=0.
y=Ax−B
| | f(x) | | 1−2x | | 1 | | 1−2x | |
A = lim |
| = |
| * |
| = |
| = −2 |
| | x | | x2 | | x | | x3 | |
| | 1−2x | |
B= limx−>∞ [ f(x) − Ax ] = limx−>∞[ |
| + 2x ] = 0 |
| | x2 | |
y= −2x −> asymptota ukosna
6 mar 11:01
6 mar 11:55
Aga1: Granice przy x→0+wynosi ∞
x=0 to asymptota pionowa.
A=0
Ale asymptoty ukośnej nie ma co liczyć , bo jest asymptota pozioma y=0
6 mar 12:03
Kamil: A możesz mi powiedzieć dlaczego?
bo ja to zrobiłem taką metodą:
i z tego wywnioskowałem że:
nieskonczonosci skróciłem i zostało mi:
Więc w którym miejscu popełniłem błąd?
6 mar 12:05
Tragos: | ∞ | |
| to symbol nieoznaczony  nie wolno skracać! |
| ∞ | |
6 mar 12:06
Aga1: Ja bym zrobiła np. tak
| 1−2x | | | | 0−0 | |
| = |
| → |
| =0, gdy x→∞ |
| x3 | | | | 1 | |
6 mar 12:11
niuans: | | 1−2x | | 1 | |
limx→0+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x2 | | 0− | |
| | 1−2x | | 1 | |
limx→0+ |
| =[ |
| ]=+∞ |
| | x2 | | 0+ | |
0 0
6 mar 12:11
Aga1: | | 1−2x | | 1 | |
limx→0+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x2 | | 0+ | |
6 mar 12:49
6 mar 12:51
Kamil: Wielkie dzięki Panie i Panowie
6 mar 13:16