UPROŚC
JANEK: PROSZĘ O POMOC
3√50−5√200+2√27
6 mar 10:35
Artur z miasta Neptuna:
√50 = √25*2 = √25 * √2 = 5√2
√200 = √4*50 = √4 * √50 = 2 * 5√2 = 10√2
√27 = √9*3 = √9 * √3 = 3√3
dodawanie i odejmowanie pozostawiam Tobie
6 mar 10:37
JANEK: nic mi to nie mówi
6 mar 11:16
Artur z miasta Neptuna:
no jak to NIC Ci nie mówi ... to ja Ci już pomóc nie mogę
6 mar 11:41
Aga1: Jak się dodaję lub odejmuje pierwiastki tego samego stopnia, gdy pod pierwiastkiem są takie
same liczby?
np.
3√2
+5√2
−−−−−−−−−
8√2 (dodajesz liczby sprzed pierwiastka, a pierwiastek spisujesz bez zmian.)
5√3−√3=?
5√3
−1√3
−−−−−−−−−−−−−−
4√3
ale 2√5+3√2−−−tego nie można dodać (tak trzeba zostawić)
6 mar 11:59