wyznaczyc i zinterpretowac dochód krańcowy
Kamil: Mam takie zadanie do rozwiązania:
Wyznaczyc ekstrema funkcji f(x,y) = 4y2 − 2xy + 6x2 − 5 orazy wyznaczyć i zinterpretowac
dochód krańcowy wzgledem y dla x0=2 i y0=1, gdzie f(x,y) −dochód calkowity, x − sprzedarz
towaru A, y − wielkosc sprzedarzy towaru B.
Wyznaczyć ekstrema potrafię, nie wiem jednak jak zię oblicza ten dochód krańcowy. Proszę o
pomoc w rozwiązaniu, jakis wzór, czy schemat działań jakie należy wykonac.
6 mar 10:28
Artur z miasta Neptuna:
dochód krańcowy to nic innego jak maksima funkcji: f(x,y)
6 mar 10:35
Kamil: no ok, wiec jak wyznacze maksimum to co dalej?
co znaczy "dochód krancowy wzgledem y dla x0 =2 i y0 =1" ?
podstawic 2 i 1 do wzoru funkcji? czy moze pochodnej pierwszego albo drugiego stopnia?
6 mar 11:03
klaudyna: Też jestem ciekawa gdzie to sie podstawia bo miałam podobne zadanie na egzaminie i nie umiałąm
zrobic...
6 mar 17:28
klaudyna: ?
7 mar 19:05