energia kinetyczna
Faustyna: Belka o masie 50 kg i długości 10 m ustawiona pionowo, po lekkim trąceniu przewróciła się. Ile
wynosi energia kinetyczna belki w chwili jej upadku na ziemię ?
6 mar 10:25
Faustyna:
6 mar 14:01
AC:
| | 1 | | 1 | |
Ek = |
| mgl = |
| 50*10*10 = 2,5 kJ |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 14:54
Faustyna: Skąd ten wzór ?
6 mar 20:15
ejendi:
wzór na energię potencjalną
Ep=mgh
w czasie upadku Ep zamienia się na Ek, zasada zachwania energii
upraszczamy sprawę i zakładamy, że cała masa jest w środku ciężkości belki czyli l/2
h=l/2
7 mar 17:44