RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
RRRRR: 2X2−3X−5>0
6 mar 09:52
Licealistka:

liczymy Δ deltę
tak jak przy zwykłym równianiu
2X
2−3X−5=0
Δ=(−3)
2−4*(−5)*2=9+40=49 aby było łatwiej od razu pierwiastkujemy deltę
√Δ=7
liczmy miejsca zerowe:
| | −(−3)+7 | | 10 | | 1 | |
x2= |
| = |
| =2 |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
I rysujemy na osi...
kółeczka otwarte bo znak nie mowi o rowności... Rysujemy parobolę... współczynnik a dodatni
wiec od góry

mi parabola nie wyszła...
i zaznaczamy gdzie znajduje sie wykres wiekszy od zera...
Odp.: (−
∞;−1)∪(2,5;
∞)
i koniec...
6 mar 10:16
pigor: ... , lub może chcesz (przyda się przy wielomianach itp) np.
tak :
2x
2−3x−5 >0 ⇔ 2x
2−2−3x−3 >0 ⇔ 2(x
2−1)−3(x+1) >0 ⇔ 2(x+1)(x−1)−3(x+1) >0 ⇔
(x+1)(2x−2−3) >0 ⇔ (x+1)(2x−5) >0 ⇔ 5(x+1)(x−
52) >0 ⇔ x<−1 lub x>
52 ⇔
x∊(−∞;−1)U(52;+∞) − szukany zbiór rozwiązań . ...
6 mar 10:55