podaj obliczenia do każdego podpunktu
staszek: Dana jest funkcja f,opisana wzorem f(x)=4x−53−x.
a)wyznacz dziedzinę funkcji f.
b)oblicz argument,dla wartości funkcji f −52.
c)oblicz wartość funkcji f dla argumentu √5 i podaj tę wartość w postaci a+b √c,gdzie a,b,c
są liczbami wymiernymi i c>0.
d)dla jakiego argumentu funkcje f oraz g o wzorze g(x)={4x}{1−x},gdzie x=/1,przyjmują tę samą
wartość?
6 mar 09:25
Faustyna: Posiadasz do tego odpowiedzi ?
6 mar 10:16
Licealistka: a) dzidzinę funkcji wyznaczasz wtedy kiedy mianownik przyrównujesz do zera...
czyli D ∊ R ale z wyłączeniem miejsc zerowych bo nigdy nie dzielimy przez zero
| | 5 | |
b) w miejsce f(x) wstawiasz − |
| i liczysz arkumenty czyli x |
| | 2 | |
C)wartosć funkcji to to y czyli w miejsce x wstawiasz
√5
d) musisz obliczyć po prostu dla jakich x nalezy f(x) aby była taka sama funkcja g(x)
wstawiajac w tej funkcji g(x) w miejsce x= 1
6 mar 10:20