punkty będące środkami okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu
qwerty: punkty będące środkami okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu x2 + y2 = 4 i
jednocześnie do osi OX tworzą pewien zbiór. wyznacz ten zbiór i narysuj go w układzie
współrzędnych.
6 mar 00:01
Godzio:

O
1: x
2 + y
2 = 4
S
1(0,0), r
1 = 2
O
2: (x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
S
2(a,b), r
2 = r
|S
1S
2| = r
1 + r
2
√a2 + b2 = 2 + r
Styczność do osi OX daje nam: r = |a|
Próbuj dalej sam, możesz przyjąć, że a = x, b = y
6 mar 00:13