uprość i oblicz
quti: −2(3m−3)+(m−1)3 − (m+1)(m−1)− m3 ,m=√5
5 mar 23:50
Artur z miasta Neptuna:
1 sposób (grupowanie względem czynnika (m−1) ):
.... = −2*3(m−1)+(m−1)2*(m−1) − (m+1)(m−1) − m3 = (m−1)(−6 + (m−1)2 − (m+1)) − m3 =
= (m−1)(−6 + m2 − 2m + 1 − m − 1) − m3 = (m−1)(−6 + m2 − 3m) − m3 =
= −6m + 6 + m3 − m2 − 3m2 + 3m − m3 = −4m2 −3m + 6 = −4*√52 −3√5 + 6 =
= −4*5 − 3√5 + 6 = − 14 − 3√5
2 sposób (wzory skróconego mnożenia) :
... = −6m + 6 + m3 − 3m2 + 3m − 1 − (m2 − 12) − m3 = −3m + 5 − 3m2 − m2 + 1 =
= −4m2 − 3m + 6 = −4*5 − 3√5 + 6 = − 14 − 3√5
6 mar 10:29