tryg.
kamciak: Bardzo prosze o rozwiazanie tych przykładów.
Oblicz sinx i cosx jesli:
| | 12 | | 3π | |
a/cos2x= |
| x∊(π ; |
| ) |
| | 13 | | 2 | |
| | 3√5 | | π | |
b/sinx + cosx= |
| x∊(0 ; |
| ) |
| | 5 | | 2 | |
5 mar 23:18
kamciak: bardzo prosze o pomoc.
6 mar 17:19
Beti: I teraz podstawiam do "jedynki trygon.":
sin
2x + cos
2x = 1 i podnoszę do kwadratu:
| | 9*5 | | 3√5 | |
|
| − 2* |
| cosx + cos2x + cos2x = 1
|
| | 36 | | 6 | |
| | 1 | |
2cos2x − √5cosx + |
| = 0
|
| | 4 | |
podst. cosx = t, t ε <−1,1>
teraz oblicz Δ, t
1, t
2
6 mar 17:39
Beti: a) cos2x = 2cos
2x−1
| | 5√26 | | 5√26 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| → bo x jest w III ćwiartce ukł. wsp.
|
| | 26 | | 26 | |
teraz trzeba obl. kąt, ale czyli
chyba trzeba podać wartość tego cos w przybliżeniu
6 mar 17:51
kamciak: a czy mozna tak wyciagac pierwiastek odrazu z cosinusa ?
6 mar 19:53
kamciak: ?
6 mar 20:48
kamciak: tylko ze w tym b/ to w mianowniku 5
6 mar 22:37