Ciąg arytmetyczny
sandrinaaa: Wykaż, że ciąg log210, log2100,log21000,... jest ciągiem arytmetycznym.
Proszę o dokładne rozpisanie zadania.
5 mar 23:08
Agniesia: skorzystaj z tego że w ciągu arytmetycznym :
5 mar 23:10
Mila: Albo a2−a1=a3−a2
log2100−log210=log210=r
log21000−log2100=log210=r
5 mar 23:16
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru logaxk=klogax
log210
log2100=2log210
log21000=3log210...
6 mar 02:32
werner2010: aby był arytmetyczny to sprawdzimy różnicę kolejnego elementu i poprzedniego czyli
log2100−log210=log210010=log210
log21000−log2100=log21000100=log210
czyli różnica jest stała więc ciąg jest arytmetyczny
7 mar 01:59